Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Hoe je zoektocht naar de geschikte studentenkamer starten?

Hoe ziet je optimale studentenstek eruit: Kotweb zoekt het mee uit

Je voelt je pas goed op kot als je je thuis voelt. Dat hangt natuurlijk ook van je medebewoners af – die je meestal pas leert kennen als je al verhuisd bent naar je kot – maar je kan vooraf al enkele belangrijke elementen bekijken: word je pas vrolijk met veel mensen om je heen of wil je liever samenwonen met een beperkt aantal mensen? Deel je graag je keuken of badkamer of wil je liever wat meer privacy? Zoek je een pand met historisch karakter of trek je liever in een spiksplinternieuw gebouw? Voel je je thuis als je wat geluiden op straat kan horen, of toch maar liever de stilte van een kamer aan de achterzijde van het huis? Een kamer, studio of appartement? Aan de achter- of voorzijde van het gebouw? Groot of klein pand, een historisch pand of nieuwbouw? Het maakt wel degelijk een verschil als je hierover al goed hebt nagedacht!

Graag even verschillende soorten kamers in Antwerpen zien om een buikgevoel op gang te brengen? Kom naar de Open Kotdag, die GATE15 en Kotweb elke tweede of derde zaterdag van maart organiseren. Of spring binnen bij vrienden of kennissen die al op kot zitten en snuif de kotsfeer op!

Op verkenningstocht in Antwerpen: GATE15 is je startpunt

Het heeft geen zin om lukraak de stad in te trekken op zoek naar een kot. Antwerpen is een studentenstad met veel diverse wijken en dus met voor ieder wat wils. Verken de wijken en ontdek waar je je meest thuis voelt. Dit doe je best met een plan: koop geen dure stadsplannen of toeristische gidsen! Vanaf nu ben je geen toevallige bezoeker meer, maar gedraag je je als een echte bewoner! Om je daarbij te helpen ligt de Studentengids Antwerpen met stratenplan gratis op je te wachten in GATE15. Graag een uitgestippelde wandelroute op studentenmaat in zes Antwerpse wijken? Ook die hebben we voor je klaarliggen Bij GATE15: vraag naar de Student Walkabouts of download onze gratis app Student Guide mét wandelroutes (voor iPhone & Android)!

Bepaal je budget

Bepaal, voordat je op kotenjacht vertrekt, je budget. Bekijk ook goed alle eventuele extra kosten. Is de prijs voor je kot een all-in prijs of betaal je voorschotten voor nutsvoorzieningen?

Zoek via deze Kotwebsite!

Nu je je budget bepaald hebt en je voorkeuren van soort gebouw, kamer en wijk kent, kan je makkelijker gericht zoeken. Geef je criteria in bij Kotweb en start de zoektocht! Check in de eerste plaats de kamers met een groen label en eigenaars die met een modelcontract werken: zo ben je zeker van de kwaliteit en de transparantie van je contract!

Neem geen overhaaste beslissingen en ga op bezoek in verschillende studentenkamers. Je kan via deze site al je geselecteerde panden naast elkaar zetten en vergelijken. Via je smartphone kan je heel makkelijk met Kotweb op stap in de stad: geef je criteria mobiel in, geef een referentiepunt of de locatie in Antwerpen waar je op dat moment bent en je krijgt meteen een lijst van beschikbare koten. Handig, toch?

Wanneer zoeken?

De ideale periode om een studentenkamer te zoeken is eind juni – begin juli (vlak na de examens van de kotstudenten). Ook na de tweede zit, begin september, heb je opnieuw meer kansen om het kot van je dromen te vinden.
Sommige studenten willen al vanaf de paasvakantie beginnen zoeken voor een jaarcontract vanaf september. Dit heeft weinig nut omdat de verhuurder dan nog geen zicht heeft op welke studenten het volgende academiejaar zullen blijven of niet. Bovendien zijn de meeste kamers dan nog bezet en kan er niet bezichtigd worden (wegens drukke les-, blok- en examenperiode).

Wil je toch graag de vinger aan de pols houden en als eerste op de hoogte zijn van vrije of nieuw beschikbare kamers? Registreer je dan op deze site, geef je zoekcriteria op en Kotweb stuurt je automatisch een mailtje telkens er een kamer op de site beschikbaar is die aan je criteria beantwoordt!

Uiteraard zijn ook tijdens het academiejaar heel wat studenten, vooral dan uitwisselingsstudenten die hier 3 tot 6 maanden studeren, nog op zoek naar kamers. Studentenhuisvesting voor korte termijnverhuur en variabele verhuur filter je eenvoudig uit dit kotbestand.

Afspraken om een kot te bezichtigen worden steeds gemaakt met de eigenaar. Zijn of haar contactgegevens worden per pand duidelijk vermeld.

Nog raad nodig? Je dienst Studentenvoorzieningen staat met raad en daad voor je klaar

Adressen van het Kotwebteam vind je hier.