Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Wooncultuur van de student

Studenten zijn jongvolwassenen die op kot gaan als een onderdeel beschouwen van hun groei naar zelfstandigheid. Ze hebben daarbij een eigen levensstijl en –ritme: ze kruipen meestal niet om 23 uur onder de wol, maar komen al eens in de vroege uurtjes thuis en af en toe blijft er wel eens iemand overnachten. Ze spreken af met vrienden op kot voor groepswerk, etentjes en feestjes. Het is van belang dat u zich als verhuurder hiervan bewust bent en het accepteert, op voorwaarde natuurlijk dat er geen sprake is van misbruik of overlast voor de andere bewoners of buren. Een goed huishoudelijk reglement kan hierbij helpen.

Antwerpen kent een erg divers profiel studenten: de meeste studenten gaan nog steeds graag op kot, en delen graag hun keuken. Maar ook studio’s en appartementen, met individuele badkamer en keuken kan een grote groep studenten bekoren.

Internet

Internetaansluiting in de kamer wordt beschouwd als een basiscomfort voor studenten. Studenten doen zowel in het kader van hun studies als ter ontspanning steeds meer beroep op het internet. We adviseren daarom een ongelimiteerde internetverbinding per kotgebouw. Op deze manier kunnen studenten vrij gebruik maken deze verbinding en kom je als verhuurder niet voor dure verrassingen te staan als de limiet van de verbinding overschreden wordt. Je kan namelijk moeilijk controleren wie hiervoor verantwoordelijk is. Als gebruiker dragen de studenten wettelijk gezien zelf de aansprakelijkheid bij het illegaal downloaden van muziek films, … Een gedragscode kan worden opgenomen in een huishoudelijk reglement.

Samenleven

Studenten en niet-studenten kunnen perfect samenleven, maar in de praktijk blijkt dat dat het vooral oudere studenten zijn die goed aarden tussen niet-studenten. Deze groep studenten maakt soms al graag de opstap naar het afgestudeerde leven als bewoner van de stad. Zelfstandige woningen zoals studio’s en appartementen, of samenleven in een beperkte groep liggen bij de oudere studenten dikwijls goed in de markt.

In grote studentenhuizen kan het nuttig zijn om een kotvertegenwoordiger te laten verkiezen die als spreekbuis fungeert tussen huurders en verhuurder. Deze kotvertegenwoordiger kan echter niet de officieel aan te stellen beheerder van het gebouw zijn. Regelmatig en gestructureerd overleg, de zogenaamde kotvergadering, kan eveneens interessant zijn.

Bij studentenwoningen met gemeenschappelijke ruimtes is de gemeenschappelijke keuken vaak de draaischijf voor activiteiten tussen studenten. Zorg hier voor voldoende zitplaatsen en een goed uitgeruste keuken met het nodige keukengerief. Het is de aangewezen plaats om een prikbord met o.a. de ophaalkalender, reglementen en andere afspraken op te hangen.

Afval

Naast het aanbieden van een ophaalkalender voor gescheiden afval voorziet u best opslagruimte(s). Daarbij houdt u rekening met brandveiligheid en hygiëne. De wachtruimte voor gesorteerd afval bevindt zich liefst in de buurt van de plaats waar het vuilnis opgehaald wordt.

Fietsenstalling

Het belangrijkste vervoermiddel van studenten in de stad is de fiets. Een veilige en goed verplichte fietsenberging behoort daarom tot het basiscomfort voor studentenhuisvesting. Daarnaast voorziet u een goede algemene beveiliging tegen brand en inbraak. Als verhuurder is het informeren van studenten over het hoe en waarom van de door u voorziene preventiesystemen een belangrijke opdracht waaraan u best ieder jaar opnieuw veel aandacht besteedt.