Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Wat moet ik doen als ik me ziek voel in covidtijden?

Doe al het mogelijke om een covidbesmetting in ons studentenpand te vermijden. Een besmetting bij jonge mensen is doorgaans mild en verloopt zonder complicaties. De besmetting mag echter niet verder verspreid worden om het risico voor ouderen en chronisch zieken in te perken. Lees onze 5 vuistregels om veilig samen te wonen en covid te voorkomen. 

Maar wat als je je ziek voelt?

Koorts, hoesten en problemen met ademen, vermoeidheid, verstopte neus, keelpijn, diarree, pijn in het lichaam, hoofdpijn, aangetast smaak- of reukvermogen?

Bel meteen je huisarts of bel het nummer 0900 10512 voor de dokter van wacht. Wachtposten vind je via www.hwpantwerpen.be. Je kan als student ook terecht bij Studentenarts-net. Dit is een netwerk van huisartsen die hebben aangegeven dat studenten er terechtkunnen. Het netwerk is opgezet door de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (AUHA). Contactgegevens van de artsen vind je op de website van AUHA (scrol even door naar Studentenarts.net en klik op de link voor de meest actuele lijst artsen). 

De arts zegt je aan de telefoon wat je moet doen en of je getest moet worden. Ga niet zelf naar de dokter of naar een ziekenhuis, maar contacteer enkel en alleen telefonisch.

Volg de opgelegde maatregelen inzake quarantaine (= preventieve afzondering om een mogelijke verspreiding van het coronavirus te beperken) of isolatie (= afzondering als je ziek bent of positief testte op het coronavirus) zeer strikt op. 

Lees hier meer over de contact tracing

Quarantaine op kot

Blijf indien mogelijk en volgens risico-inschatting thuis bij je ouders wanneer je in quarantaine moet. Breng de kotgenoten niet onnodig in de problemen of in gevaar.

In sommige gevallen kan je niet anders dan de quarantaine op kot doen. Ook buitenlandse studenten die aankomen in België en verplicht een periode in quarantaine moeten doorbrengen, mogen dit in het studentenverblijf doen. In deze gevallen stellen wij ons allen solidair op om de quarantaine zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen.

Als er meerdere toiletten zijn, gebruikt de student in quarantaine bij voorkeur telkens eenzelfde toegewezen toilet zonder dat andere studenten hier ook gebruik van maken. Indien dit niet mogelijk is, moet het toilet steeds goed gereinigd en ontsmet worden. Wij raden af aan studenten in quarantaine om een gemeenschappelijke douche te gebruiken, tenzij er geen lavabo op de kamer is. Vraag je kotbaas voldoende ontsmettings- en reinigingsmateriaal.

Verder:

  • Verlucht je kamer zoveel mogelijk
  • Hou steeds 1,5 m afstand van je kotgenoten
  • Draag een mondmasker van zodra je je kamer of studio verlaat
  • Was je handen en of/gebruik handgel vooraleer je zaken aanraakt wanneer je je kamer of studio verlaat
  • Ga enkel in de gemeenschappelijke delen voor het hoogst noodzakelijke. Moet je er toch zijn? Zet dan steeds het raam open.
  • Probeer zoveel mogelijk gedeeld kook- en eetmateriaal te vermijden. Indien je echt niet anders kan dan dit te gebruiken: was dit meteen grondig af.
  • Eet niet samen met medestudenten, eet in je eigen kamer of studio
  • Bezoek ontvangen is niet toegelaten.

Isolatie op kot

Het wordt aangeraden om de isolatie thuis te doen en niet op kot, volgens risico-inschatting van je context.

In sommige gevallen is het echter niet mogelijk om naar huis te gaan en moet de isolatie dus in de studentenkamer of studio gebeuren. In deze gevallen stellen wij ons allen solidair op om de isolatie zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen.

Isolatie is niet hetzelfde als quarantaine. Een student in isolatie mag in principe de kamer of studio niet uit. Ook bezoek ontvangen in de kamer of studio is niet toegelaten.

Een student in isolatie mag de gemeenschappelijke keuken niet gebruiken en moet eigen of toegewezen spullen gebruiken: apart bestek, borden, bekers, glazen, handdoeken.

Wees solidair en help de student in isolatie uit de nood. Spreek een beurtrol af met mede-kotgenoten om boodschappen te doen en te koken voor de student in isolatie.

Een student in isolatie heeft eigenlijk een aparte douche en apart toilet nodig. Is die er niet, dan moet de student die ruimtes na gebruik schoonmaken en minstens een half uur ventileren. Uiteraard moet een mondmasker gedragen worden bij het betreden van de gemeenschappelijke delen, afstand gehouden worden en moet de kamer zoveel mogelijk verlucht worden. Maak hierover duidelijke afspraken met je medebewoners. Vraag je kotbaas voldoende ontsmettings- en reinigingsmateriaal.