Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Op kot in Antwerpen: de cijfers

Antwerpen is een stad met meer dan 500 000 inwoners. Haar 50 000 studenten, verspreid over zo’n 30 campussen in en rond de stad, vallen daardoor in het straatbeeld misschien minder op dan in Leuven of Gent. Maar de 7 500 kotstudenten, die tussen de andere inwoners van de stad leven en wonen, kennen een unieke vorm van samenleven met en tussen diverse andere bewoners.

In de klassieke universiteitsbuurt (rond de stadscampus) vind je de grootste concentratie aan koten. Maar met campussen van het Justitiepaleis aan het Zuid, tot aan het Noordkasteel, langs de Nationalestraat, Groenplaats en Park Spoor Noord vind je in verschillende wijken van ’t Stad studentenhuisvesting. Met een grote concentratie van studenten in Wilrijk vind je ook daar zeker je gading aan koten.

Studentenhuisvesting in Antwerpen wordt bijna volledig georganiseerd door de private markt; enkel het Instituut voor Tropische Geneeskunde, UAntwerpen, Thomas More Antwerpen en de Artesis Plantijn Hogeschool hebben een klein aantal eigen panden voor hun studenten. In totaal telt Antwerpen zo’n 10 000 studentenkoten, verspreid in en rond de stad.

Antwerpen is een atypische kotstad: hoewel slechts een minderheid van de studenten hier op kamers gaat (door de goede afstand en verbinding zijn er veel pendelstudenten), wordt er veel geïnvesteerd in de kwaliteit van de panden en contracten door stad en onderwijs, in nauwe samenwerking met de eigenaars.