Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ontdek de studentenbuurten van Antwerpen

Universiteitsbuurt

In de buurt rond de stadscampus van Universiteit Antwerpen vind je zonder twijfel de grootste concentratie aan studenten. Cafés, koffiebars, broodjeszaken en frituren passen er hun openingsuren aan aan de academische kalender. Bij de start van de zomer loop je over koppen op de gezellige Ossenmarkt, maar je vindt er ook heerlijke stilte oases, zoals het Begijnhof in de Rodestraat. Koten vind je hier bij de vleet. Graag wat meer informatie? STAN bevindt zich op 100m van de Stadscampus. Daar beantwoorden ze met plezier al jouw vragen.

 

Noord

In 2015 verscheen de prachtige campus Spoor Noord (AP Hogeschool) aan de horizon in Antwerpen Noord. Meer dan 5000 studenten volgen er les in ultramoderne aula’s, labo’s en praktijklokalen. Deze buurt is duidelijk in beweging. Naast de campus vind je er ook hotspots zoals de Permeke bibliotheek en Park Spoor Noord. De volkse en multiculturele wijk is erg in trek bij creatievelingen, ook de avontuurlijke student voelt zich er meteen thuis.

 

Theaterbuurt & Nationalestraat

Tussen Campus Meistraat (AP Hogeschool) en Groenplaats (KdG Hogeschool) spreidt zich één van de meest hippe buurten van  Antwerpen. Je kan er shoppen in de Kammenstraat of op de Vogeltjesmarkt, relaxen in de Botanische tuin, naar een voorstelling in de Bourlaschouwburg en daarna op de lappen aan het Mechelseplein. Hopelijk past jouw collegerooster ook nog in de planning.

 

Zuid & Nieuw Zuid

In de buurt van de wondermooie Campus National van Thomas More (waar je tijdens STUDY360 kan gaan blokken) vind je een paar heel typisch Antwerpse parels zoals het Vlinderpaleis, het Mechelseplein met zijn vele cafés en de Gedempte Zuiderdokken. In de wijk Nieuw Zuid vind je het jongste broertje in het onderwijslandschap, hoewel een verkleinwoord niet echt op zijn plaats is. Campus Zuid (KdG Hogeschool) huisvest sinds september 2016 meer dan 6000 studenten. Terwijl je in het aanpalende Zuid voornamelijk chique bars en restaurants vindt, biedt Nieuw Zuid een combinatie tussen volkse en hippe zaakjes. De Troonplaats vormt het middelpunt van dit gezellige dorp in de stad. Kortom, Nieuw Zuid is een wijk waar iedereen zich thuis voelt.

 

Wilrijk & Middelheim

Ben je student aan de Buitencampus (Universiteit Antwerpen) en een kot in het centrum blijkt dus niet echt een optie? Geen nood, ook rond Campus Drie Eiken, Middelheim en Groenenborger valt er genoeg te beleven om je studententijd uniek te maken. Meer zelfs: de studenten vormen er een hechte gemeenschap waardoor je allesbehalve vereenzaamd het academiejaar door moet. Bovendien geniet je er van de meest groene omgeving van Antwerpen. Ongetwijfeld de gezondste buurt dus om op kot te gaan.

 

Deze korte samenvatting helpt je misschien al aardig op weg, maar Antwerpen heeft nog veel ander moois te bieden. Bemachtig een set Walkabouts en ga ook eens op wandel in Centrum, Zuid, Borgerhout, Zurenborg & de stationsbuurt. Na deze research weet je vast welke buurt het beste bij jou past.