Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Muizenplaag?

Vooral in de wintermaanden proberen muizen gebouwen binnen te dringen. Ze gaan dan op zoek naar voedsel en beschutting om te kunnen overleven. Ze glippen door de kleinste kiertjes naar binnen (openingen groter dan 5 mm zijn voldoende om doorheen te komen) en verschuilen zich op donkere plekjes. Vinden ze genoeg voedsel, dan planten ze zich heel snel voort, wat voor heel wat overlast en mogelijk ook schade kan zorgen.

Wie is er verantwoordelijk voor de bestrijding van deze ongewenste gasten?

Het Vlaamse Woninghuurdecreet zegt dat het bestrijden van muizen en ander ongedierte de verantwoordelijkheid van de huurder is tenzij ze al aanwezig waren bij de aanvang van de huur.

Als de aanwezigheid van muizen dus met andere woorden wordt veroorzaakt door een structureel probleem, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van spleten en gaten waardoor de muizen het huis kunnen binnendringen, ligt de verantwoordelijkheid bij u als verhuurder

Wat kan u als verhuurder doen om muizen te voorkomen?

Het is belangrijk om er vooral voor te zorgen dat de muizen het huis en de studentenkamers niet binnen geraken.

Een aantal praktische tips:

 • Vul gaten en spleten zoveel mogelijk
 • Glaswol is ideaal om kleine gaatjes en spleten op te vullen, daar kunnen de muizen zich niet doorheen bijten
 • Voorzie keldergaten van fijnmazig metaalgaas
 • Voorzie vensters die regelmatig openstaan van vliegenramen
 • Zorg ervoor dat er gesloten vuilnisbakken in de (gemeenschappelijke) keukens staan
 • Zorg ervoor dat (keuken)kasten ook achteraan volledig gesloten zijn
 • Wijs de studenten ook op hun verantwoordelijkheid. Dit zijn de tips die u hen kan meegeven:
  • Bewaar je voedingswaren in afgesloten metalen of glazen potten of in opbergdozen van hard plastic
  • Laat geen etensresten rondslingeren
  • Laat de vuile vaat niet staan
  • Gooi je afval onmiddellijk in een vuilnisbak met afgesloten deksel
  • Maak regelmatig schoon en vergeet daarbij niet onder de (koel)kast en het fornuis, waar vaak kruimels en andere kleine etensrestjes terechtkomen, te vegen

Preventie is het beste bestrijdingsmiddel. Zorg er dus in de eerste plaats voor dat de muizen de woning niet binnengeraken.

Er zijn allerlei bestrijdingsmiddelen op de markt.

Als er slechts één of enkele muizen in de woning aanwezig zijn, kunt u muizenvallen zonder gif plaatsen. Dit is de meest gezonde en veilige manier om muizen te bestrijden.

Als u met een echte plaag te maken hebt, zullen muizenvallen enkel het aantal muizen beperken, maar het probleem niet volledig oplossen. In deze gevallen zal u knaagdierbestrijdingsmiddelen (rodenticiden) moeten gebruiken. Deze middelen doden de muizen 2 tot 6 dagen nadat ze een dodelijke dosis opgegeten hebben. Doordat de muizen niet direct symptomen vertonen gaan ze makkelijker aan het aas blijven eten totdat ze een dodelijke dosis binnen hebben. De dode muizen drogen uit en beginnen niet te stinken.
De bestrijdingsmiddelen kunnen giftig zijn voor andere dieren en mensen en moet u dus altijd met grote voorzichtigheid gebruiken. U plaatst ze best in speciale muizenlokdozen.

Als er sprake is van een ware muizenplaag schakelt u best een professionele bestrijdingsfirma in. Naast het plaatsen van gif zullen zij ook proberen te achterhalen langs welke weg de muizen het huis binnendringen nuttige tips geven om structurele problemen aan te pakken.