Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Modelcontract

Het Kotweb-modelcontract zoekt het evenwicht tussen de belangen van huurder en verhuurder.

 

Huurcontracten voor studentenkamers zijn anders dan een klassiek huurcontract: het gaat om een overeenkomst van bepaalde duur (één academiejaar) en een aantal artikels in het contract is ook specifiek bepalend voor studenten. In de meeste gevallen gaat het ook om huurders die niet gedomicilieerd zijn op hun studentenkamer: voor hen geldt specifieke wetgeving uit het Burgerlijk Wetboek, en niet de algemene Woninghuurwet.

 

Om ervan verzekerd te zijn dat u een juridisch correct onderbouwd huurcontract aan kan bieden aan uw student-huurder, biedt Kotweb u een modelcontract aan: een document dat voldoet aan de huurwetgeving voor niet-gedomicilieerde studenten. Bovendien zoekt het modelcontract het evenwicht tussen de belangen van beide partijen: zonder kleine lettertjes, en dus zonder verrassingen.

 

Dit contract is juridisch beschermd: u mag onder geen enkele voorwaarde een wijziging aanbrengen aan het modelcontract, ook niet als uw student-huurder dat zou wensen. U kan enkel de huurperiode aanvullen (deze is vrij te kiezen en moet dus niet standaard op de eerste dag van de maand starten) en kiezen of de huurwaarborg 1 of 2 maanden bedraagt (een hoger bedrag is niet toegelaten).

 

Het Kotweb-modelcontract is niet verplicht: u bent vrij om eender welk ander contract te gebruiken, dat voldoet aan de wetgeving. 70% van de eigenaars op Kotweb echter Kotweb is reeds overtuigd van dit modelcontract!

 

Wil u een ander contract aanbieden, dan kan dat, maar Kotweb kan u daar onmogelijk verder advies over geven, noch is Kotweb de virtuele plaats om andere contracten dan het Kotwebmodelcontract te kunnen beheren achter de schermen.

 

Wil u wel het Kotwebmodelcontract aanbieden, maar is uw student-huurder gedomicilieerd in uw pand? Neem dan even contact op met het Kotwebsecretariaat: zij helpen u graag verder op maat.

 

Kotweb raadt alle Antwerpse studenten het modelcontract aan: eigenaars die met dit contract werken, krijgen een visueel label bij hun pand op Kotweb.

 

Waar vindt u het modelcontract?

U kan automatisch in enkele stappen een modelcontract aanmaken per kamer. Het contract is deels vooraf ingevuld voor u (met alle gegevens die u in uw profiel en over uw pand en kamer eerder hebt ingevuld). U kan de gegevens overschrijven indien gewenst en de rest van de gegevens kan u zelf invullen.

 

Ga hiervoor naar uw eigen pagina via uw account (bovenaan dit scherm te vinden). Ziet u bovenaan dit scherm 'uw account' staan, dan moet u nog even aanloggen met uw paswoord. Ziet u uw eigen naam bovenaan staan, dan bent u ingelogd en komt u automatisch uit bij uw profiel, uw panden en uw contracten als u op uw naam klikt.

 

Klik op het pand met de te verhuren kamer. Klik daarna op de kamer zelf. U ziet meteen bovenaan een knop 'maak contract aan'. Volg de 8 stappen om het contract op te maken. Op het einde van de stappen kan u het contract:

  • downloaden, zodat u nog wijzigen kan aanbrengen. U ziet het contract in de lijst van 'mijn contracten' dan staan als 'niet af'.
  • Bent u volledig klaar, dan kan u het contract finaliseren. Het contract is dan geldig en kan niet meer worden gewijzigd. U ziet het contract in de lijst van 'mijn contracten' dan staan als 'geldig'.

 

Wil u een leeg contract dat volledig manueel moet worden ingevuld? U vindt een exemplaar hier.