Misdrijven en overlast als specifiek doel
De kotbaas mag enkel een camera hangen met een specifiek doel, nl. om misdrijven of overlast te voorkomen, vast te stellen of op te sporen of om de (openbare) orde te handhaven. Enkel voor deze doelen mag hij beelden verzamelen, verwerken of bewaren. De camerawet bepaalt bovendien dat bewakingscamera’s geen beelden mogen opleveren die de intimiteit van een persoon schenden, en niet gericht mogen zijn op het inwinnen van informatie over de filosofische, religieuze, politieke, syndicale gezindheid, etnische of sociale origine, het seksuele leven of de gezondheidstoestand.
Verplichte registratie en in kennisstelling
De kotbaas moet zijn bewakingscamera(’s) voor de ingebruikname aangeven via het elektronisch loket www.aangiftecamera.be en deze aangifte moet elk jaar opnieuw worden bevestigd. Hij moet bovendien een register bijhouden van zijn beeldverwerkingsactiviteiten. Dat register is opvraagbaar door de Gegevensbeschermingsautoriteit i.f.v. controle of de regels m.b.t. bescherming van de persoonsgegevens correct worden nageleefd.
Verder moet de huisbaas een specifiek pictogram ophangen aan de ingang van het pand. Het filmen van personen zonder hun voorafgaande toestemming is immers verboden. Het feit ergens binnen te gaan waar het pictogram duidelijk zichtbaar aanwezig is, wordt beschouwd als een stilzwijgende toestemming. Onder het pictogram moeten de gegevens van de verwerkingsverantwoordelijke worden vermeld (naam, adres, e-mail), zodat iedereen die door een bepaalde camera wordt gefilmd, daarmee contact kan opnemen.
Verdere verplichtingen voor de kotbaas
Wanneer de kotbaas zich niet houdt aan de regels riskeert hij boetes. Wanneer iemand illegaal door een camerabewakingssysteem wordt gefilmd, kan hij bovendien een rechtsvordering tegen de eigenaar instellen en een schadevergoeding eisen wegens schending van de privacy.
Voor meer info check de website van de GBA (Gegevensbeschermingsautoriteit).