Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Kwaliteitslabel

Kotweb kent een label toe aan de koten die voldoen aan de kwaliteitseisen die werden opgelegd door de stad Antwerpen.

 

1. Voor wie? Panden in groot-Antwerpen.

Huisvesting voor studenten is in Vlaanderen en Antwerpen aan bepaalde, strikte regels gebonden op het gebied van woonkwaliteit, brandveiligheid en ruimtelijke ordening.

De stad Antwerpen controleert alle studentenpanden in Antwerpen, Borgerhout, Merksem, Ekeren, Berchem, Wilrijk en Hoboken (ook diegene die niet in Kotweb staan) en geeft daarbij een kwaliteitslabel aan elk studentenpand. Voor alle duidelijkheid: dit kwaliteitslabel wordt toegekend aan het volledige studentenpand. Dat betekent dat alle kamers in het pand in orde moeten zijn om een positief label te krijgen, maar dus ook dat één enkele kamer die negatief scoort in een pand, meteen ook kan leiden tot een negatieve evaluatie.

Naast Antwerpen biedt Kotweb (enkel en alleen) ook plaats aan studentenpanden in Aartselaar, Mortsel en Edegem, in de buurt van enkele grote Antwerpse campussen. Deze panden vallen buiten de bevoegdheid van de stad Antwerpen en kunnen dus geen kwaliteitslabel krijgen. U neemt best rechtstreeks contact op met de betreffende gemeente om na te vragen hoe u zich in orde stelt met de kwaliteitsnormen voor studentenhuisvesting.

Koteigenaars die accommodaties op Kotweb plaatsen, engageren zich om kwalitatieve en veilige studentenhuisvesting aan te bieden.

 

2. Wat? Het label uitgelegd.

  • Een groen label betekent dat het pand is gecontroleerd en volledig in orde is op vlak van woonkwaliteit en brandveiligheid.
  • Een blauw label wil zeggen dat u nog wacht op een eerste controle of dat er al een eerste controle plaatsvond, maar u nog een aantal aanpassingen of renovatiewerken moet doorvoeren. U krijgt 6 maanden de tijd vooraleer een hercontrole wordt uitgevoerd door de stad Antwerpen. U kan steeds zelf een (her)controle aanvragen om zo sneller het beoogde groene label te kunnen bekomen. Als u de (her)controle aanvraagt, vergeet dan niet dat u ook de gevraagde attesten op dat moment moet kunnen leveren.
  • Een rood label geeft aan dat het pand niet voldoet aan de kwaliteits- en/of veiligheidsnormen. U krijgt dit label na een negatieve hercontrole, die meteen ook de start is van een strenge opvolgingsprocedure. Deze procedure kan  - indien u zich tijdens deze opvolgingsperiode niet in regel stelt – uiteindelijk leiden tot sluiting van het pand. Uw pand wordt dan automatisch uit Kotweb geschrapt en verschijnt op een officiële lijst van de stad Antwerpen met alle gesloten studentenpanden in Antwerpen (ongeacht of deze vermeld stonden in Kotweb of niet). Bij acute, levensbedreigende problemen zoals bijvoorbeeld  instortingsgevaar, brandgevaar, CO-vergiftigingsgevaar wordt een versnelde tijdelijke sluiting afgedwongen op bevel van de burgemeester. Tijdens deze tijdelijke sluiting wordt u verantwoordelijk geacht voor de herhuisvesting van de betrokken bewoners.

Kotweb promoot bovenal het huren van koten met een groen label! Bezoekers van de website krijgen de panden met een groen label als eerste te zien tijdens hun zoekacties.

 

3. Hoe een kwaliteitslabel krijgen?

Zeer eenvoudig: door u te registreren op Kotweb. Uw pandgegevens worden automatisch gecheckt door de stad Antwerpen. Dagelijks worden de gegevens van de stad automatisch omgezet in een groen, blauw of rood label. Kreeg u na een controle van de stad een groen label? Dan kan het tot maximaal een maand duren voor dit zichtbaar is op Kotweb.

Een kwaliteitslabel aanvragen? Vraag dit hier aan.