Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Investeren in een studentenpand?

Cijfers

Antwerpen is een stad met meer dan 500 000 inwoners en meer dan 170 nationaliteiten. Haar bijna 50 000 studenten, verspreid over zo’n 30 campussen in en rond de stad, vallen daardoor in het straatbeeld minder op dan pakweg in Leuven of Gent.

Onze studenten hoger onderwijs volgen les aan de Universiteit Antwerpen, KU Leuven campus Antwerpen, Karel de Grote Hogeschool, Artesis Plantijn Hogeschool, Thomas More campus Antwerpen, Hogere Zeevaartschool, Instituut voor Tropische Geneeskunde en Antwerp Management School.

Het gros van onze studenten komt uit de stad zelf of het arrondissement Antwerpen, waardoor er een pak minder kotstudenten zijn dan in andere studentensteden. Minder dan 20% van onze studenten gaat op kot.

De meeste studentenkamers bevinden zich in de buurt tussen de Paardenmarkt, Italiëlei, Lange Nieuwstraat en Minderbroedersrui. Deze wijk is de klassieke ‘studentenbuurt’, rondom de stadscampussen van de Universiteit Antwerpen en enkele campussen van hogescholen. Er liggen ook verschillende campussen buiten deze studentenbuurt: van het Zuid tot Sint-Andries en Groenplaats, via Park Spoor Noord tot aan het Noordkasteel. Ook buiten de stadskern zijn er grote studentenconcentraties, zoals in Wilrijk en Merksem.

Bovendien investeerden de kotbazen de laatste 5 jaren in kwaliteitsverbeteringen en brandveiligheid. De bestaande studentenhuisvesting heeft hierdoor ook een grote upgrade gekregen. Er is dus momenteel voldoende studentenhuisvesting op de markt om onze kotstudenten elk een eigen stekje te geven.

Tendensen

Antwerpen blijft een groeiende studentenstad, ook buiten het arrondissement Antwerpen. Zo krijgen de stad en onderwijsinstellingen ook jaarlijks het bezoek van een 6000-tal uitwisselingsstudenten. Ook hun aantal groeit gestaag. Toch merken we dat het aantal kotstudenten niet exponentieel meegroeit, maar eerder stabiel blijft. We blijven daarom voorzichtig: de laatste jaren merken we geen nood aan bijkomende huisvesting, enkel aan:

  • koteigenaars die ook huurcontacten willen aanbieden aan internationale studenten! Deze jongeren hebben dikwijls nood aan een contract van minder dan 10 maanden.
  • ‘betaalbare’ studentenhuisvesting. Niet iedereen kan maandelijks 350 eur of meer neerleggen voor een studentenkot. Een groot aantal studenten blijkt het moeilijk te hebben om betaalbare huisvesting te vinden. Kotbazen die kwaliteit aanbieden voor een zachte prijs zijn felbegeerd!

Investeren? Hou rekening met het spreidingsplan Antwerpen!

Wil u studentenpanden bouwen of een pand omvormen tot een studentenpand? Informeer dan zeker voldoende vooraf over de (on)mogelijkheden! De stad Antwerpen heeft een duidelijke beleidsvisie over het al dan niet mogen bijbouwen van studentenpanden in bepaalde delen van de stad. Enkele hoofdregels:

  1. Er is geen uitbreiding van de bestaande studentenhuisvesting mogelijk in een bepaald afgebakend gebied in de kernstad.
  2. Op de campusterreinen van Middelheim en Drie Eiken kan er wel bijkomende studentenhuisvesting gerealiseerd worden.
  3. Buiten de afgebakende gebieden in de kernstad en de campusterreinen van Middelheim en Drie Eiken mag er bijkomende studentenhuisvesting gerealiseerd worden, mits bijkomende voorwaarden.

Lees alles over deze beleidsvisie, de afgebakende gebieden en de bijkomende voorwaarden hier. Voor meer informatie kan u terecht bij de dienst stedenbouwkundige vergunningen op het telefoonnummer 03 338 66 66.