Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Zowel nieuwbouw als bestaande studentenhuisvesting in Antwerpen moet verplicht aan een aantal brandveiligheidsvoorschriften voldoen. Niet alleen om brand te bestrijden, maar ook om brand te voorkomen.
 

Deze voorschriften werden sinds oktober 2011 opgenomen in de politiecodex van de stad Antwerpen en gelden voor groot-Antwerpen en haar districten (Berchem, Borgerhout, Ekeren, Merksem, Deurne, Hoboken, Wilrijk). De stad Antwerpen controleert systematisch de woonkwaliteit van studentenhuisvesting; deze brandveiligheidsnormen zijn een vast onderdeel van de kwaliteitscontrole. Wanneer een koteigenaar tijdens een controle niet in orde blijkt met brandveiligheid, krijgt hij een beperkte tijd om zich in orde te stellen.
 

Afhankelijk van het aantal verdiepingen, aantal bewoners, de bereikbaarheid en inplanting van het gebouw (hoe makkelijk kan er geëvacueerd worden in geval van brand), of het nieuwbouw of een ouder gebouw is, worden de regels meer of minder specifiek bepaald over:
brandbaarheid van de bouwmaterialen en versieringen
evacuatiewegen, trappen en uitgangen
• veiligheidsverlichting en elektrische verlichting
• evacuatieplan
• soorten en plaatsing van verwarming en brandstof

brandbestrijdingsmiddelen, zoals oa : metalen deksel bij frituurketel en branddeken in de keuken, snelblustoestellen, rookdetectie
controles, uitvoerders en periodiciteit
Een praktische checklist van alle brandveiligheidsvoorschriften voor Antwerpse studentenhuisvesting vind je in de Gids voor kotbazen in Antwerpen.
Het volledige stedelijk reglement kan je terugvinden in de politiecodex.
 

Contact
De brandveiligheidsnormen worden bij nieuwbouw of verbouwingsprojecten automatisch gecontroleerd door de dienst stedenbouw en brandweer.
Eigenaars van bestaande studentenhuisvesting  met specifieke vragen over hun pand kunnen een ‘voorbespreking’ tegen betaling (100 eur) aanvragen bij de preventiedienst van de brandweer. Zo’n consultatie op maat kan heel nuttig zijn en doe je als eigenaar best voordat je met de aanpassingen start: sommige brandveiligheidsnormen kunnen voor bestaande gebouwen moeilijk realiseerbaar zijn. De brandweer zoekt graag mee naar haalbare alternatieven.
Voor algemene informatie rond brandveiligheid kan je terecht bij de preventiedienst, op werkdagen tussen 8:30 en 12:00 op het nummer 03 338 89 50 of per mail op brandweer.preventie@stad.antwerpen.be.