Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Alles over je contract: mag je de huur voortijdig opzeggen?

De koteigenaar kan het modelcontact enkel opzeggen wegens wangedrag van de student of als er zich ernstige gebreken voordoen. In beide gevallen brengt hij de verantwoordelijke van Kotweb (waar de student school volgt) op de hoogte.

Jij kan het modelcontract opzeggen bij voortijdige stopzetting van je studies tijdens het lopende academiejaar. Er is dan wel een opzegtermijn van 1 maand vereist. De stopzetting moet officieel zijn, d.w.z dat je de verhuurder een attest van uitschrijving uit je onderwijsinstelling moet kunnen voorleggen. Bovendien moet er sprake zijn van stopzetting van alle studies in dezelfde gemeente. (dus niet aan school A in Antwerpen stopgezet en vervolgens aan school B in Antwerpen gaat studeren). Als er een nieuwe huurder wordt gevonden tijdens de opzegtermijn, wordt het bestaande modelcontract ontbonden op het ogenblik dat het nieuwe contract in werking treedt. De koteigenaar kan dan geen opzegvergoeding meer eisen van de oorspronkelijke huurder.

Mochten er problemen ontstaan, dan kan je als student van één van de Antwerpse hoger onderwijsinstellingen altijd een beroep doen op Kotweb. Kotweb kan bemiddelen met de kotbaas en eventueel helpen zoeken naar een andere student die het kot wil overnemen. Het gebeurt namelijk dat studenten van kot willen veranderen of voor een korte periode een kot willen huren, bijvoorbeeld wegens een stage. De huisbaas moet hier dan wel akkoord mee gaan. Hijof zij is niet verplicht om hierop in te gaan.

Hulp nodig?