TIEN VUISTREGELS OM VEILIG SAMEN TE LEVEN OP KOT:
1. Bepaal heel bewust wie je persoonlijke beperkte kring is met wie je nauwe contacten hebt, afhankelijk van eigen persoonlijke situatie en klemtoon.
Wie zie je het meest en met wie ga je het meest om: thuisgezin, vrienden, kotgenoten, studiegenoten, …? Denk erover om vanuit jouw situatie je ‘hoofdgezin’ (thuis of op kot) te kiezen en je bewegingen en activiteiten vanuit deze opstelling te organiseren.
2. Maak goeie afspraken met de andere bewoners van je studentenpand
Organiseer je zo goed mogelijk als groep bewoners om te vermijden dat je ongewild met veel sociale groepen en dus mensen in je studentenpand terechtkomt en je de covid preventieve beveiliging niet meer kan garanderen..
Als je in een groot studentenhuis met aparte leefeenheden woont, vermijd je het contact met bewoners van andere leefeenheden. Zij vormen een andere leefgroep.
3. Laat in je studentenkamer een zo beperkt mogelijk aantal mensen toe en enkel die mensen die tot je persoonlijke vaste kring behoren.
Onder 'zo beperkt mogelijk' wordt door de Vlaamse overheid max 3 mensen als richtlijn gegeven (met inachtname van 1,5m afstand), maar bepaal dit steeds in functie van je leefsituatie (zie vuistregel 1), de grootte van je kamer enz. Wees voldoende streng voor jezelf en ga tot het minimum aan bezoekers dat je kan bereiken in jouw situatie en voor jouw welzijn. (update: vanaf 3 november mag je maximum 1 vaste persoon bij je thuis ontvangen!)
Organiseer geen activiteiten op je kot, ook niet met jouw eigen vaste kring.
Ontvang verder geen externe bezoekers.
Als de verhuurder een kotbezoek plant met een kandidaat-huurder ben je bij voorkeur niet op kot of hou je je aan de veiligheidsmaatregelen. Je kan dit bezoek niet weigeren als je kotbaas een professionele verhuurder of vastgoedmakelaar is. De verhuurder moet jou op voorhand contacteren om een afspraak te maken. Er gelden wel strikte voorwaarden voor het bezoek, zie hier.
4. Draag in het gebouw een mondmasker als je niet zeker bent dat je altijd en overal de nodige afstand kunt bewaren.
5. Organiseer geen kotfeestjes
Onder kotfeestjes wordt verstaan: elke samenkomst met kotgenoten (indien ze niet tot je vaste persoonlijke vaste kring behoren), eventueel met drank&eten en muziek, in het studentenpand.
Organiseer ook geen groepsactiviteiten in buitenruimtes van je studentenpand, tenzij je deze ruimte op veilige manier kan gebruiken en enkel en alleen in beperkte kring van max 4 mensen én met verplichte regels van social distancing.
6. Organiseer bovendien nooit enige groepsactiviteit zonder dat de kotbaas hiervan op de hoogte is en zijn/haar toestemming geeft.
7. Open enkele keren per dag gedurende 30 minuten de ramen van je kamer. Verlucht regelmatig de gemeenschappelijke ruimtes (keuken, woonkamer, …).
Vermijd afgesloten ruimtes. Het gebruik van de trap wordt aangeraden. Gebruik de lift liefst slechts met 1 persoon tegelijkertijd (tenzij het gaat om de heel beperkte groep mensen die tot jouw persoonlijke contacten behoren).
8. Bij gebruik van het gemeenschappelijke sanitair:
9. Bij gebruik van de gemeenschappelijke keuken:
10. Pas de basisregels van hygiëne toe:
Nog vragen?